... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2013-04-17

Les van 17 april 2013 - Koperoxide in de legering met zwavelzuur verwijderen


Koperoxide in de legering met zwavelzuur verwijderen


De les begon met een een vraag van een deelnemer i.v.m een hangertje dat van een zelfgegoten legering gemaakt is. Er zijn donkere “wolkjes” in het zilver, die ook met vijlen en polijsten niet te verwijderen zijn.

Deze wolkjes zijn eigenlijk koperoxide dat bij het smelten is ontstaan. 
Om dit te verwijderen kan je best het hangertje enkele keren eventjes in zwavelzuur (10%) onder te dompelen.  Het zuur zal eerst de koperoxide aangrijpen en wegvreten.  Tussenin mag je spoelen met wate.

Enkele aandachtspunten:
  • Een zwavelzuur-verdunning kan aangekocht worden in de bouwmarkten zoals Brico of Gamma, maar voor deze toepassing ga je beter naar de apotheek waar je wel voor je aankoop zal geregistreerd worden.
  • Zwavelzuur mag je immers niet zo maar weggieten, je brengt contamineerde zuur beter naar een containerpark waar ze een afdeling voor scheikundig afval hebben.
  • 10% sterke zwavelzuur bestaat dus 10% uit actieve stof en 90% uit water.  Je maakt deze verdunning door eerst het water in een recipiënt te gieten en dan het zuur. 
  • Let op je kleding (zwavelzuurspatten branden gaten)
  • Zilver lost op in zwavelzuur; laat je zilveren stuk er dus niet zo maar in liggen.