... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2014-09-22

3D Glossary / Verklarende wordenlijst



CAD software

Parameter (parametrisch)


Er zijn verschillende programma's op de markt om 3-dimensionelen modellen op te bouwen, enkele daarvan zijn speciaal voor de juwelensector ontwikkeld.
Voorbeelden:

In deze programma's vind je in de bibliotheek alle mogelijke elementen zoals fournituren, edelstenen en andere componenten, die je vrij kan verwerken, aanpassen en aanvullen.
Als het programma je toestaat de eigenschappen van het ontworpen juweel achteraf aan te passen - niet enkel het edelmetaal, maar ook vorm, maat, zettingen etc. spreekt men van een parametrisch programma.
3 Design is hier de uitblinker.

Renderer (renderen)


Met de renderer kan je het getekende model fotorealistisch afbeelden en printen. Dit is bijzonder interessant als je een opdracht voor en klant tekent omdat je het juweel op voorhand kan tonen.
Deze afbeeldingen zijn gemaakt met 3 Design http://www.3design.com/en/deepimage-sublimate-your-creations.html 

3D-scan

Een bestaand juweel (of ander object) wordt digitaal uit meerdere posities gefotografeerd. Van de verschillende foto' maakt een gespecialiseerd computerprogramma dan een digitaal 3D model, dat men kan bewerken.

In sommige copy shops (bv. Style copy in Kortrijk) kan je een 3D scan van jezelf laten maken die levensecht of in één egale RAL-kleur geprint wordt.





Digitalisering

Deze vorm van digitaliseringen nog verder: bij sommige firma's digitaliseren ook teksturen en reliëfs, die op de oppervlakte van het getekende juweel kunnen gelegd worden.


3D-muis


De 3D muis vereenvoudigd het tekenen van 3D modellen op het scherm. Met een traditionele muis beweeg je in twee dimensies op een ondergrond. bij de 3D muis komt er de derde dimensie bij omdat je aan een knop kan trekken. Je kan daarmee elk punt in een 3D tekening aanduiden. (Eventjess wennen hé!)
Hier zijn er vrij veel aanbieders (de afzetmarkt is groot, want  ook "de gamers" houden ervan) , het linkje naar 3dconnexion toont met een filmpe hoe zo'n muis nu echt werkt.


Rapid prototyping en rapid manufacturing


Rapid prototyping: maken van een model uitgaande van een computertekening.
Rapid manufacturing: productie van objecten uitgaande van een digitaal bestand


De belangrijkste procédés in de juwelen branche zijn:

Wasprint



De CAD software stuurt informatie naar de 3D printer, om daar het digitaal gemaakte juweel in was te printen. Bij grote productie reeksen worden nog steeds silicone moules gemaakt, (Het printen van het wasmodel duurt véééél langer dan het spuiten van een wasmodel met de moule.)

Commerciële printers zijn vrij kostelijk en geven een behoorlijk resultaat.

(Printers voor de goudsmid zijn sedert dit jaar beschikbaar onder de 4000 €, maar voor je het motel kan gieten is een egalisatie vloeistof nodig - deze kost mag je dus niet vergeten)

Lasersintern/selektiv Lasersmelten


Een productieproces, die vandaag in de medische/dentale sector en de ruimtevaart toegepast wordt.

Het principe is gebaseerd op het versmelten van een poeder met een laser tot een digitaal bepaalde vorm. Het poeder kan een kunststof zijn, maar ook keramiek of metaal etc.

De kwaliteit is erg goed. Behalve prototypes uit kunststof kan men ook direct in het edelmetaal printen (ik vraag me wel af hoeveel "scrap" hierbij ontstaat)

CNC-Frezen (Computer Numerical Control)


Uit een blok was met een computergestuurd freesmachine een model gemaakt.

Bij http://www.hsc-wax.de/ kan je zien hoe zoiets werkt.
In principe kan je ook direct uit edelmetaal frezen.



Precisie van afwerking 



Met deze methodes kan men erg ver gaan ingewikkelde (en filigrane) modellen digitaal te ontwerpen, maar niet van alle ontwerpen kan een juweel gemaakt worden. Het gieten laat niet alle vormen toe en bij de afwerking zijn er limieten.
Bij het schrijven van deze post zijn een reeks gedachten opgekomen, eentje wil ik verwoorden

Nabije Toekomst of reeds werkelijkheid?


Als we ervan uitgaan dat binnen termijn een eenvoudige 3D printer/scanner in elk huishouden aanwezig zal zijn, zal dit o.a. de juwelensector grondig veranderen.

Stel dat je een individueel hand-juweel wil laten ontwerpen (dus niet noodzakelijk een ring, maar een juweel dat enkel jou past omdat het aan jou eigen handrug en vingers is aangepast):
Neemt een 3D scan van je hand,
Stuurt deze naar een firma/juwelenontwerper ergens in de wereld met een woordje uitleg
Je krijgt een ontwerp terug, dat je kan printen (bv, in kunststof) en passen.
Na enkele correctierondes is een digitaal bestand klaar om een wasmodel of direct het eindproduct te (laten) printen. Afwerking door een goudsmid en klaar!

Of je gaat naar een bibliotheek van juwelen ontwerpen, kiest er eentje en print het gewoonweg thuis (of in een goudcopyshop)

Voor de (super)rijken van deze wereld zal deze service waarschijnlijk vandaag al bestaan.

Ergens is het 3D printen gewoon banaal de herhaling van een ontwikkeling die we in 2D al hebben meegemaakt.
Van handgeschreven boek, zetkunst, rotary press, offset druk … naar pdf op de thuis printer drukken of in een copy shop met de Espresso book machine  (of gewoon lessen op je tablet of kindle - enkel dat we het juweel misschien wel in de reële wereld willen bezitten en dragen en niet enkel in de virtuele)
of
Van hangeschreven brief, machine getikte brief (denk eens aan het carbon papier…), computer geprinte brief, gefaxte brief naar mail…



© info@aurificina.com
(info van verschillende bronnen - de structuur is overgenomen van een artikel in de Goldschmiede-Zeitung)