... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2013-10-03

VW les 3: Holle vorm

Nu nog een nette overgang van de bolle kromming naar de onderkant toe vijlen, en de voorkant is klaar. Door het vijlen verdwijnen de zwarte lijnen aan de onderkant (binnen en buiten).
Even opletten, want het is niet de bedoeling dat de onderste randjes naar binnen gevijld worden.


Op mjin vormpje zie je nog een horizontale kraslijn, die dwars van links naar rechts loopt, die is door een stomme onvoorzichtige handeling ontstaan, maar gelukkig is ze niet diep en kan gewoon met het zandpapiertje verwijderd worden


Gebruik schuurpapier om de oppervlakte verder af te werken.
Eerst korrel 180 dan korrel 500.

Tip: het is makkelijker met een gebruikt vel schuurpapier.


Met de Nylonkous blink je de oppervlakte op (aks alle krasjes verwijderd zijn)...


Dan zet je de onderkant op het grove schuurpapier recht.


Teken hulplijnen aan de onderkant. Deze hulplijnen moeten ongevver 1 à 2 mm dik zijn en geven je een idee van de wanddikte, die je bij het uitfrezen moet overlaten.


Uitfrezen

Voor de eerste stap, het grove uitfrezen van de vorm, gebruik je 3 frezen met en verschillende diameter.
(De tweede stop word handwerk.)
Het is gemakkelijk om van een grote frees naar een kleine over te schakelen omdat het gemakkelijker werkt als je met het bolleke van links naar rechts kan bewegen.




Je begint in het midden met het uithalen van een centraal "baantje", bij elke ronde ga je dieper tot je uiteindelijk enkele mm diep zit en dan begin je voorzichtig naar de kanten toe te werken.
Goed blazen tussenin, om het weggeschrapte materiaal te verwijderen, zodat je goed ziet wat je aan't doen bent met de frees.




Je werkt met de bolfrees op de hangboor tot je ongeveer op 1.8 mm à 2 mm wanddikte. (met de tiendemaat meten). 



Dan schraap je verder met de bolfrees in de hand. Hiervoor gebruik je de maximale grote van bolfrees (dus grotere maten dan daarnet) om een so schoon mogelijke afwerking te verkrijgen.


Met de hand heb je veel meer controle. Je houd de vorm tegen het licht om aan de kleur van het was te zien dat je gelijkmatig hebt gewerkt en je blijft continu meten 


Steun je vorm aan de buitenkant met je vingers als je aan het frezen bent (om een tegendruk te geven), want in deze fase kan je het werkstuk gemakkelijk beschadigen


Als je een wanddikte van 0.8 mm à 1.2 mm hebt bereikt ben je klaar!






© www.zahren.be