... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2017-04-26

Rick Metz: Verloren was - enkele tips (2)

Meer vanl de channel "Wax Carving by Rick Metz" - kijk ook eens op zijn website: http://www.bourondesign.com


Uit het video Wax Carving #2 "Shadow Band"

tijdens het werken steekt hij de ring op een cilinder. Interessant vind ik ook dat er markeringen op de cilinder staan, dat zie je beter op de andere afbeelding...
Blijkbaar heeft hij een aantal verschillende diameters van deze cilinders, die hij nummerde.

Hier wordt dus een Shadow Band gemaakt - dus een ring, die bij een bestaande ring wordt gedragen. De ring wordt voor de was-buis op de cilinder gestoken en de tussenruimte opgevuld met gesmolten was.


Hij gebruikt trouwens carving tools die me doen denken aan de Wolf Wax Carving tools, maar ik zag ook nog een paar andere fijne precisiegereedschappen die ik wat nader zal moeten onderzoeken...







© info@aurificina.com

2017-04-25

Rick Metz: Verloren was - enkele tips (1)

Aan het grasduinen op YouTube ... en ben de channel "Wax Carving by Rick Metz" tegen gekomen. De vaardigheden, die hij hier toont zijn een plezier voor het oog.

Wat mij in het bijzonder opvalt is dat zijn ringblok wel mooi gevijld en blinkend is, maar dat daarnaa geen vijl meer aan te pas komt. Hij snijd als het ware de vorm uit het blok. De uitdrukking "Wax Carving" is dus meer dan toepasselijk.

Hier volgen een paar tips als "teaser" om jullie te doen kijken naar zijn video's:

Wax Carving Jewelry by Rick Metz
1) een loodrechte lijn trekken op het afgesneden wasblokje voor een ring met je schuifmaat als lineaal


2) de getekende lijnen verdiepen met een kraspen


En even nog een afbeelding van het afgewerkte stuk:


© info@aurificina.com

2017-04-14

Zaagbladen

De maten voor zaagbladen geven het aantal van tanden aan
Grootte = Afmetingen / Tanden per cm

  0 = 0,28 x 0,56mm / 22
2/0= 0,26 x 0,52mm / 24
3/0= 0,24 x 0,48mm / 26
4/0= 0,22 x 0,40mm / 28
5/0= 0,20 x 0,40mm / 30
6/0= 0,18 x 0,36mm / 32

© info@aurificina.com

Vijlwas in groen, blauw, violet en geel

Vijlwas koop (bv. van Matt) kan je in verschillende kleuren krijgen, de kleuren zijn niet zo maar lukraak gekozen... elke kleur heeft haar eigenschap

groen = zeer hard, niet flexibel
blauw = zacht, flexibel
violet = medium hard, licht flexibel

Van Wolf tools bestaat ook een vijlwas in een leuke honig-geelgoude (en nu ook een grijs-zilverachtige tint) verdeeld door Ferris. Bijzonder leuk hieraan is, dat de klant een beter idee heeft hoe het afgewerkte juweel er zal uitzien. De was soort is vrij hard en uitstekend voor gedetailleerde afwerking of
machinaal gebruik.

© info@aurificina.com

2017-04-13

Wat betekend de stempel "NORM" in een goudkleurig juweel?

Onlangs ben ik bij het zappen een juwelen expertise tegen gekomen:  Een mooi goudkleurig halsjuweel met veel in facet geslepen granaat-steentjes, maar nergens een getal te bespeuren dat op het goudgehalte zou wijzen. Wel een klein stempeltje waar in hoofdletters "NORM" te lezen is.

Het juweel is vermoedelijk begin van de 20ste eeuw gevaardigd (het ontwerp zelf blijkt dit te bevestigen). In deze periode werd namelijk uit gebrek aan goud (denk aan de 2 wereldoorlogen) soms een zeer lage goudlegering van 250 /1000 voor juwelen gebruikt, door toemenging van koper kon een mooie warm-gele kleur verkregen worden.

Goudstempels beginnen met gehalte 333/1000 (België, Duitsland) of 375 (Engeland) alles onder deze gehalte mocht enkel met de "NORM" stempel gekenmerkt worden.

De expertise werdt gedaan door Dr. Heide Rezepa-Zabel


© info@aurificina.com