... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2012-09-23

Diamantmuseum Brugge

Warom niet Diamantmuseum Antwerpen? Het Antwerpse Diamantmuseum is gesloten - een gedeelte van de exponaten zijn wel te zien in het Diamantpaviljoen in het MAS.
http://www.provant.be/vrije_tijd/cultuur/musea/diamantmuseum/

Het Diamantmuseum Brugge dat zijn deuren opende in juni 1999 blijft daartegen uitbreiden:

Brugge was trouwens in de 14e eeuw (nog lang voor Antwerpen dus) de belangrijkste stad in de handel en verwerking van diamant binnen de gekende wereld. 

Het diamantslijpen is in de 15de eeuw uitgevonden door de Bruggeling Lodewijk van Berken.  Tot deze uitvinding werden diamanten met behulp van een andere diamant gespleten en gekapt - nogal ruw werk.  Maar Lodewijk van Berken ontdekte een manier om diamant te slijpen door middel van schijf, olijfolie en diamantpoeder.
Met deze schijf werd het plots mogelijk facetten van de diamant mooi symmetrisch van alle hoeken te slijpen zodat de lichtreflectie optimaal werd weer gegeven.
Deze uitvinding was een revolutie in de de diamant industrie en makte diamanten juwelen populair.
Lodewijk van Berken werkte in Antwerpen en deze uitvinding trok steenslijpers uit gans de gekende wereld aan, die deze techniek wouden aanleren. Antwerpen won aan belang en de diamantsector verplaatste zich in de 16de eeuw naar de Scheldestad.

In het Diamantmuseum in Brugge is er dagelijks om 12.15u en om 15.15 een demonstratie diamantslijpen

Linkje naar de pagina Toegangsprijzen

bronnen:
Edward Jay Epstein , The Diamond Invention ©2002
Wikipedia