... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2013-11-27

Moissanite (diamantsimulat)

Pas sedert 1998 word Moissanite als  diamantsimultant in de juwelen sector gebruikt.

Zijn eigenschappen lijken op die van diamat;  zijn hardheid op de scala van Moh is 9.5 (vs. 10 voor diamant) wat Moissanite erg duurzaam maakt. Hij is bestand tegen extreme temperaturen tot 1127°C (vs 837°C voor diamant) en inert tegen zoutzuur (net zo als diamant).

Zijn gloed lijkt op die van diamant, en de steen laat zich op dezelfde manier slijpen. Er zijn verschillen in de breking van het licht - Moissanite is dubbelbrekend en diamant enkelbrekend - ook heeft de moissaniet naaldvormige inclusies, die bij de diamant niet voorkomen.

De naam "Moissanite" gaat terug op de Franse chemicus en nobelprijswinnar Ferdinand Frederick Henry Moissan (1852-1907).  De nobelprijs kreeg hij trouwens voor  zijn onderzoek naar en isolatie van het element fluor en voor zijn introductie van de naar hem genoemde elektrische oven.

Foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Moissanite_ring.JPG
In 1893 begon Henry Moissan met het analyseren van meteorietfragmenten, welke in een meteoor krater dichtbij de Diabolo Canyon in Arizona werd gevonden.  In de fragmenten ontdekte hij miniscule hoeveelheden van een onbekend mineraal. Na uitgebreid onderzoek kon hij in 1904 aantonen, dat dit mineraal "Silicon cabine" (dus silicone koolstof =  CSi) was.
In 1905 werd dit mineraal naar hem benoemd en draagt nu de nam Moisssanite.

In zijn natuurlijke vorm is Moissanite heel erg zeldzaam, het word vooral in in meteorieten aangetroffen, maar er zijn ook vondsten in de aardkorst; in kimberlet, lampreitje en diamond mijnen.  De commercieel beschikbare vormen zijn allemaal in laboratoriums synthetiseert. De kleurenpalet loopt van grijs tot groen en blauw en niet noodzakelijk transparant.

Pas in 1997 slagde men er in om een kleurloze synthetische moissanite te maken, die juwelenkwaliteit heeft.



© info@aurificina.com

2013-11-16

12de editie v.d. Sieraad Art Fair in Amsterdam 7-10 November

Dit jaar te laat om er naar toe te gaan, maar misschien even het website adres noteren:

http://www.sieraadartfair.com

Zo presenteert Sieraard Art Fair zich zelf: 

"SIERAAD ART FAIR INTERNATIONALER DAN OOIT SIERAAD 

International Jewellery Art Fair, het eerste en enige specifiek op sieraadvormgeving en sieraadkunst gerichte presentatieplatform voor de professioneel opgeleide sieraadkunstenaar. Met een zeer internationaal deelnemersaanbod waardoor de meest veelzijdige en verrassende vormen van sieraadkunst zijn te zien en te koop zijn.""


© info@aurificina.com met dank aan Hans voor de tip

Zetting voor onregelmatige stenen of parels



Voor onregelmatige stenen of parels kan je een zetting van verloren was techniek maken.
Ook hiervoor zijn er verschillende manieren. Met gewoon hard vijlwas en het wasmes kan je zettingen maken, zoals ze in Praktikum Goldschmieden op pagina 35 word beschreven






Een poreuze steen zoals een ammoniet moet je eerst behandelen, om te verhinderen dat het was in de steen dringt. Dit kan met een met lak die in de modelbouw wordt gebruikt (bv. van Humbrol).
Bij een parel word vaak aanbevolen een "Trennmittel" (parting agent) te gebruiken, maar is eigenlijk niet altijd noodzakelijk.

Zetting opbouwen

Smelt met het wasmes een druppel van het harde vijlwas en breng de druppel op je parel aan.


Het was kan in het begin nogal gemakkelijk van de parel glijden, daarom moet je systematisch rond de parel werken, tot je een cirkelvormige rand hebt opgebouwd.


Eens deze cirkel is gesloten heeft je vorm al een beetje stevigheid.  Als er luchtbellen in je wasvorm zitten, moet je deze wegwerken anders kan het gietwerk mislukken.


Bij een onregelmatige parel of steen is het niet nodig een markering op de parel aan te brengen, omdat ze toch maar op een manier in de zetting zal passen.

Bouw nu je zetting op tot je een lag van 0.8 mm hebt bekomen. (even checken of dit wel juist is)

Zetting voor een parel

  • let erop dat de je de parel gemakkelijk kan verwijderen uit je wassen zetting
  • eens de zetting is gegoten word de parel in de zetting geplakt
  • voor meer stevigheid wel best eerst een stiftje erin soleren. (hoe dit wordt gedaan zal in een andere post besproken worden)

Zetting voor een steen

  • bij een zetting voor een steen mag je kracht op de zetting uitoefenen. 
  • je mag dus voorzien dat er een gedeelte met een zetijzer moet vastgezet worden
  • of je kan met haakjes aan de onderkant werken











© info@aurificina.com

Be inspired by Daisy Verheyden en Peter Vermandere


http://www.vermandere-verheyden.be





© info@aurificina.com

2013-11-13

Kintsugi (金継ぎ) of Kintsukuroi (金繕い)

Kintsugi is japans en staat voor gouden verbindingen  een andere naam is Kintsukuroi (金繕い) wat gouden herstelling betekened.
Hier gaat het om een Japanse kunstvorm: het herstellen van kapot porselein met goudpasta. Zo herstelde stukken zijn op deze manier mooier en waardevoller dan voordien. Gewoonlijk tracht men een herstelling onzichtbaar uit te voeren. Kintsugi doet juist het tegenovergestelde, de herstellingsnaden worden nog geaccentueerd, herstelling is schoonheid.
Volgens de legende stuurde een Japanse shogun met naam Ashikaga Yoshimasa een kapotte theepot terug naar China om hem te laten herstellen. De pot kwam terug, maar was gewoon in elkaar geflanst en samengehouden door metalen nietjes. Yoshimasa was teleurgesteld en overtuigt, dat dit beter kon: Door goud aan de lijm toe te voegen worden de breuklijnen nog duidelijker maar wel mooier gemaakt.
Ook word Kinsugi aangezien als metafoor voor een manier om met kapotte dingen om te gaan.

Voor de on-line versie van Homeopathisch Bekeken schreef ik een uitgebreider artikel over Kintsugi


© info@aurificina.com

2013-11-08

Meesterstempel

Een gehaltestempel is enkel geldig in combinatie met een meesterstempel.
De meesterstempel is de wettelijke erkende kwaliteitsgarantie die zorgt voor internationale identificatie.

De meesterstempel vraag je aan bij de Belgische Munt in Brussel.
Eens het ontwerp is goedgekeurd word de meesterstempel gedeponeerd (er wordt dus geverifieerd, dat het embleem dat je op je stempel wil gebruiken nog niet in gebruik is en niet gelijkt aan een bestaande meesterstempel)

Koninklijke Munt van België, 
Pachecolaan 32
1000 Brussel 
Tel: 02/221.07.62

Keurmeester van de Regering (Waarborgkantoor)
Tel: 02/ 217 70 64

www.europemint.eu
mrb.kmb@minfin.fed.be


Trouwens: als je juwelen wil verkopen moet je ook ingeschreven zijn in het waarborgregister.

Conversie van was naar edel metaal

De conversie van gewicht in was naar gewicht in edel metaal is een eenvoudige vermenigvuldiging met een bepaalde factoor, die eigen aan het edel metaal is dat je kiest.

De formule is:
(Gewicht was) x (factoor van het gewenste edel metaal) = (gewicht gegoten stuk)

Hier een lijst met een aantal courante conversiefactoren

was1.00
bronze8.80
koper8.92
goud 24 kt19.32
goud 18 kt15.50
goud 14 kt13.40
goud 10 kt11.60
platina21.45
fijnzilver10.49
zilver 92510.40

onthouden van ronde getallen 10.5 voor zilver en 16 voor 18 kt goud is gemakkelijker...


© info@aurificina.com
bron: http://www.jccojewelrycastingservices.com

Les van 7 november: Oefening ring (d)

Vervolg op 




Bij de bewerking van de ring hebben we steeds ervoor gezorgd dat het middenpunt van ons "tonnetje" bewaard blijft.

  • Nu gaan we dit middenpunt gebruiken en met de passer rond dit punt een nieuwe cirkel trekken. (afbeelding links in de reeks boven).  Bepaal de maximale radius van de cirkel met de passer en zet deze afmeting goed vast, want we hebben dezelfde radius nodig om het zeshoek te tekenen
  • We trekken een lijn met het fijn zaagje, die loodrecht met de ringbreedte verloopt en door het middenpunt. Hiervoor kan je de ring op een maatstaaf steken en de middenlijn van de scala op de maatstaaf bebruiken om een markering te zetten (of je vertrouwd op je oogmaat). Deze loodrechte zal je helpen het zeshoek goed te positioneren

Een regelmäßig seshoek (hexagon) kan je gewoon met de passer tekenen.  

  • Trek nu de cirkel rond het middenpunt van ons tonnetje
  • Zet een been van de passer op een van de 2 kruispunt van onze loodrechte lijn en de omtrek van de cirkel een markeer met het andere been van de passer links en rechts van de loodrechte 2 punten op de omtrek van de cirkel. Hierbij moet je de cirkel NIET doortrekken, zoals ze animatie het toont, voor ons zijn enkel de punten op de cirkel belangrijk
  • Dit herhaal je op het andere kruispunt 
  • Nu heb je 6 punten op de cirkel bepaald, die overeenstemmen met de hoeken van je hexagoon 
  • Dit principe werd trouwens al in de 3de eeuw BC door de Griekse wiskundige Euclid beschreven
A step-by-step animation of the construction of a regular hexagon using compass and straightedge, given by Euclid's Elements, Book IV, Proposition 15. © animated drawing Aldoaldoz

Inkervingen maken en afronden

  • Met de driehoekige naaldvijl verdiep je de lijnen tot diepe inkervingen in de ring

  • Gebruik dan het dakvijltje om de 6 driehoekjes mooi rond te zetten.  Hierbij gebruik je weer het principe van vlakjes te vijlen en dan de breeklijnen te verleggen, zoals in de les van 24 September in detail is beschreven
  • Vergelijk je werk regelmatig met het voorbeeld

  • afwerken met (liefst gebruikt) schuurpapier om de oppervlakte verder te verfijnen
    Eerst korrel 180 dan korrel 300 of 500, dan opblinken met een nylonkous




© info@aurificina.com

2013-11-07

VW: Solderen met een soldeermes en was

In deze oefening was het de bedoeling om een aantal stukken wassen draden op een buisvormig stukje was (eigenlijk op restjes van gietkanalen) te vast te zetten - en dit met groen spuitwas.

Het spuitwas (in schilfers) is bijzonder goed geschikt om te solderen, omdat het vrij veerkrachtig en soepel is. Zo zal je soldernaad niet zo rap breken als je werkstuk wordt aangeraakt.

Het stukje gietkanaal word met stevig plakband op de tafel vastgeplakt.


Breek een aantal draadjes was van de rol. Je moet nu een aantal dikke vertakkingen (diameter 3 mm) op het stammetje (gietkanaalstukje) zetten, en dan een aantal kleinere (2 mm) takken daarop laten vertrekken. Als je fijne vertakkingen van 2mm op even fijne takken van 2mm kan zetten, ben je goed bezigh :-)


Sluit je soldermes aan en laat het opwarmen.

Zo kan je testen of de soldernaald goed is ingesteld:


  • Sluit je soldermes aan en laat het opwarmen. 
  • hou een stukje spuitwas tegen de gebogen naald van je soldeermes
  • als er een druppel vormt, die langsaam aan de naald naar omlaag loopt is de juiste temperatuur bereikt.

Takken opbouwen

  • eerst zet je takken van 3 mm op je gietkanaaltstammetje.  Je houd het takje even tegen de soldeernaald en zodra het was begint te smelten druk je het op het stammetje.
  • geef een druppel gesmolten spuitwas op de naad. Laat dit conisch verlopen 
  • zet een tweede tak van 3 mm op de eerste tak en verstevig de naad weer met een druppel spuitwas
  • zet hier een tak van 2 mm op vast, verstevig de naad weer met een druppel spuitwas
  • zet een 2 mm tak op de vorige.
Foto van mijn takkenboompje volgt.


© info@aurificina.com

Origami cubes

Met papieren dobbelstenen kan je het zicht van alle kanten op een juweel weergeven. 
Omdat Hans het plak en knipwerk niet leuk vind, stelde ik voor dat hij ook een Origami cube kan vouwen.
 
De fujimoto cube is de meest elegante van alle origami cubes, die ik ooit heb gevouwen:
 

Meer hierover:
 
Maar als je op de vlakken van de dobbelsteen wil printen,  is de Haga-Kasahara Cube waarschijnlijk beter geschikt,.

Op YouTube zijn massa's video's die aantonen hoe het juist gaat, als met de schema's moeite hebt.


© info@aurificina.com

2013-11-06

Tekenen

Op http://www.kunstkurs-online.de leer je hoe je van alles en nog wat moet tekenen, voor ons interessant zijn niet de afgewerkte tekeningen, maar de tussenstappen, bevoordeeld de oren:



voor handen vind ik deze afbeelding goed:



© info@aurificina.com

Stockfoto's

Een aantal goede sites voor stockfoto's:

Stockfoto’s worden voor allerlei doeleinden gebruikt. Lage resolutie afbeeldingen voor on-line (websites) en hoge resolutie afbeeldingen voor print toepassingen (reclamefolders, magazines etc). Vroeger hadden de meeste bedrijven een eigen fotograaf, vandaag wordt het meeste beeldmateriaal via stocksites aangekocht.
Aangezien wij niet echt in deze klant doelgroep vallen, zijn de beelddatabanken voor onze doeleinden maar beperkt nuttig. Maar met geduld vind je eigenlijk altijd iets dat geschikt is,

© info@aurificina.com

Fijnzilver/edelmetaal kopen

Argentor
Boschmans
Silvermountain Nederland
Schöne Edelmetaal, Nederland
Tony Goetz, Antwerpen


© info@aurificina.com

2013-11-04

Be inspired



Kasia Gasparski

TT:NT
Tithi Kutchamuch and Nutre Arayavanish

check out the paper rings too!


Yuki Kamiya
Els Vansteelandt
Let's fly ring (gold 22carat)

Daphne Krinos 

Michael David Sturlin
Brighten a Rainy Day



© info@aurificina.com

Be inspired - Merry Renk

Merry Renk 1921-2012
Gewoon eens googlen Merry Renk Jewelry

Merry Renk - uit de collectie van mfa (Museum of Fine Arts Boston)


© info@aurificina.com

2013-11-03

Materiaalgewicht berekenen

aan de rechterkant van deze blog, net onder de koers van goud en zilver vind je een nieuwe rubriek: "Materiaalgewicht".  Het kleine javascript voor de berekening hiervoor wil zich maar niet in de blog laten integreren, en zo worden het (voorlopig) aparte pagina's

Materiaalgewicht


© info@aurificina.com

Be inspired by - Margaret De Patta

De ontwerpen van Margaret De Patta (1903-1964) zijn in mijn ogen wegbereidend en baanbrekend - zo veel stukken oogen modern en fris en zijn meer dan 70 jaar geleden ontworpen.




Gewoon even op naam googlen, en je ziet heel wat ontwerpen




© info@aurificina.com

Zilvermusea

Ik hoop dat dit lijstje nog zal groeien...



© info@aurificina.com

Responsible Jewellery Council


Responsible Jewellery Council is een een internationale non-profit organisatie die het vertrouwen van de consument in de sieraden industrie wil versterken. Zij bevorderen verantwoord ondernemen door gans de supply chain.
Dit betreft alle zakelijke activiteiten van een bedrijf met een mission statement op ondernemingsbestuur en eerlijke handel, de productie en leveringen.



© info@aurificina.com



Houten handvatjes behandelen om preciezer te werken

Ik dacht oorspronkelijk, dat de mooie patina op de houten handvatjes van vijlen en hamers gewoon door het langdurig gebruik opbouwt, maar nu weet ik beter…

De nieuwe houten handvatjes worden met de brander opgewarmd en dan ingestreken met vloeibaar bijenwas, dat gemakkelijk in het warme hout dringt. Dit herhaal je verschillende keren (met de vlam erop en met bijenwas instrijken), tot het volledig doordrongen is met was.

Dat de patina mooi oogt is maar bijzaak, belangrijk is dat het was een betere houvast op je gereedschap geeft - en zo kan je veel preciezer werken.


© info@aurificina.com