... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2013-11-16

Zetting voor onregelmatige stenen of parels



Voor onregelmatige stenen of parels kan je een zetting van verloren was techniek maken.
Ook hiervoor zijn er verschillende manieren. Met gewoon hard vijlwas en het wasmes kan je zettingen maken, zoals ze in Praktikum Goldschmieden op pagina 35 word beschreven






Een poreuze steen zoals een ammoniet moet je eerst behandelen, om te verhinderen dat het was in de steen dringt. Dit kan met een met lak die in de modelbouw wordt gebruikt (bv. van Humbrol).
Bij een parel word vaak aanbevolen een "Trennmittel" (parting agent) te gebruiken, maar is eigenlijk niet altijd noodzakelijk.

Zetting opbouwen

Smelt met het wasmes een druppel van het harde vijlwas en breng de druppel op je parel aan.


Het was kan in het begin nogal gemakkelijk van de parel glijden, daarom moet je systematisch rond de parel werken, tot je een cirkelvormige rand hebt opgebouwd.


Eens deze cirkel is gesloten heeft je vorm al een beetje stevigheid.  Als er luchtbellen in je wasvorm zitten, moet je deze wegwerken anders kan het gietwerk mislukken.


Bij een onregelmatige parel of steen is het niet nodig een markering op de parel aan te brengen, omdat ze toch maar op een manier in de zetting zal passen.

Bouw nu je zetting op tot je een lag van 0.8 mm hebt bekomen. (even checken of dit wel juist is)

Zetting voor een parel

  • let erop dat de je de parel gemakkelijk kan verwijderen uit je wassen zetting
  • eens de zetting is gegoten word de parel in de zetting geplakt
  • voor meer stevigheid wel best eerst een stiftje erin soleren. (hoe dit wordt gedaan zal in een andere post besproken worden)

Zetting voor een steen

  • bij een zetting voor een steen mag je kracht op de zetting uitoefenen. 
  • je mag dus voorzien dat er een gedeelte met een zetijzer moet vastgezet worden
  • of je kan met haakjes aan de onderkant werken











© info@aurificina.com