... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2015-09-28

Pyriet voor juwelen?


Pyriet heeft erg mooie kristalstructuren, maar is spijtig genoeg niet echt geschikt voor juwelen, en dit om verschillende reden:
  • Als pyriet in juwelen verwerkt onbehandeld in contact met huid of kleding komt degenereert de steen.  Door de aciditeit in de huid verliest het mineraal zijn glans en laat zelfs sporen op de huid achter.
  • Op de schaal van Moor wordt zij Pyriet aangeduid met 3,5 tot 4 - vrij zacht dus, wat betekent dat  katoenen kleding ruw genoeg om net als zandpapier een zwarte steenstof af te schuren bij het dragen van pyrietkralen en dergelijke - dit geeft zwarte randen op kleedij.

bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Pyrite 


  • Net zo als sommige elementen met de zuurstof uit de lucht reageren (bv. koper - daarom slaat de zilverlegering zwart uit) reageert pyriet met het vocht uit de lucht verliest zijn glans en wordt broos. Anders dan bij oxidatie van zilver is dit proces niet omkeerbaar.  Dat maakt pyriet zelfs voor decoratie in het vitrinekastje niet geschikt is.

Mineralogen hebben voor dit laatste probleem wel een trucje:

bron: http://www.mindat.org/forum.php?read,19,149266,215632#msg-215632



© info@aurificina.com