... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2016-02-21

Wolftools bij BUKO opendeurdag

Wolf Trimmer

Plastic and stainless steel. The top is 3” diameter for easy use. Slides over a #30 flex shaft hand piece. Use with cylinder bur (11mm diameter maximum) to quickly and  accurately trim carving wax. Use with separating disk(s) on metal to cut grooves for inlay or channel setting. Can be hand held (against a bench pin or table top) or held in a GRS Benchmate™.





Dit is dus de Trimmer.  Hier kan je hem zien aan de werkbank vast gemonteerd in de GRS BenchMate Basic. En met ingespannen handstuk en frees.  Maar je kan er ook mee werken zonder de BenchMate.

In de productbeschrijving staat dat de  Trimmer is ontwikkelt voor "the  #30 flex shaft"  - even verduidelijken, dat dit het "Foredom® No. 30® handstuk" is.


er zit wel te veel spanning op de flexiebel, maar de hangmotor kan niet mer zakken.
Er moet dus een weg gevonden worden om de Trimmer te verhogen:


 Thao gebruikt de montageplaat van de GRS BenchMate om de Trimmer te verhogen en zo meer ruimte te verkrijgen  voor de flexibele.



GRS Bench Mate

De BenchMate vind je terug in de BUKO catalogus  op pagina 81 of in de Webshop



De combinatie BenchMate + Wolf Trimmer geeft dus in principe dezelfde functionaliteit als de Matt Trimmer... (bij BuKO in de webshop) Je werkt met een vaststaande frees (die aangedreven wordt met de hangmotor) en beweegt het werkstuk op de trimmertafel horizontaal ten opzichte van de frees.



Matt trimmer 2880

Freesapparaat die het vijlen van ringwas aanzienlijk versneld. 

Geleverd met een verstelbare freestafel, frees, sjabloon voor ringen en engelstalige handleiding. 
Speciaal handstuk is vereist. 

Zie referentie 08-2415




En dan niet te vergeten het setje frezen, dat speciaal voor was is ontwikkelt. Hier blijft het harde was niet in plakken, dus wel de moeite om dit aan te schaffen.

Ik weet niet meer van welk merk het setje van Thao was, ze staan in ieder geval ook op de wolf website.



en bij Buko in de catalogus p 209 en in de webshop





details van op de Wolf site:

Wolf Burs

Wold Burs
Wolf High Speed Cylinder and Round Burs are Coarse cut for rapid removal of wax or plastic. Use in rotary hand piece, drill press, milling machine or with Wolf Trimmers
Wolf Cylinder Burs have teeth on the end for milling. The cutting surface is 25mm long and shanks are 25mm long. The 11.1 and 8mm Cylinder Burs have 1/8” shanks, the other burs have 3/32” shanks.


De BenchMate + hangmotor dienen trouwens  ook als draaibank. Dat is voor de volgende post.

Hier zie je een blok goudkleurig was gemonteerd op het handstuk, dat vastgezet is in de BenchMate. (dus eigenlijk zo als de Matt Mini Lathe) Matt geeft je nog de optie om de carver ook vast te zetten.

Personlijke conclusie


De Wolf trimmer tafel kost minder dan de helft dan die van Matt, maar heeft ook minder functies (de tafel is bv. niet verstelbar). En toch was ik verkocht voor de combinatie BenchMate + Wolftools, het ademde de stevigheid en degelijkheid van precisie gereedschap.  De afwerkingskwaliteit van de Wax Carvers zullen zeker ook een rol hierbij spelen... 

Ieder moet zelf uitmaken waar zijn persoonlijke voorkeuren liggen, en wat hij wil of kan hiervoor uitgeven.


















© info@aurificina.com