... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2016-04-19

Demonstratie stenen zetten - graveersteker slijpen

Terug naar de V-vormige graveersteker - Bart slijpt deze dus zelf (bij), zowel de stalen stekers als de carbide stekers.


Tijdens het graveren ga je met een harder metaal (de steker) door een zachter metaal (het edelmetaal).   Het harde metaal moet spiegelglad zijn om een glanzend effect op het zachter metaal te bekomen.

Bij het bruneren met een edelstaal of agaat bruneerstaaf gebruikt men dit principe ook

Het punt waar we 2 beentjes van de V bij elkaar komen is het punt dat metaal wegneemt. 


De hoek (van de zijkant gezien) van de steker is belangrijk - of de "schuinte van de punt" zoals Veronique het zo mooi op punt bracht... 
Als de hoek te scherp is zal de steker te veel in het metaal duiken en is moeilijk te controleren. 
Als de hoek te recht staat laat het metaal zich mogelijk bewerken. 

Een steker voor gebruik met het graveersysteem zal een andere vorm hebben dan een steker die met de hand gebruikt wordt, daarvoor moet de steker langer en de hoek scherper

Dit is de eerste hoek die geslepen wordt.

De onderkant van deze scherpe hoek (waar de nagel op de foto wijst) moet een heeeeeeeeel klein hoekje afgeslepen worden. (De hoeveelheid die verwijderd wordt is enkel zichtbaar bij maximale zoom instelling van de microscoop en kon niet weergegeven worden op de projectie.)


Dit om een soort "hefboom" te bekomen om de steker een klein beetje uit het metaal te laten komen bij het naar beneden duwen van de steker.  Het is bij wijze van spreken het "bot" maken van het onderste punt waardoor sturing door het metaal mogelijk wordt.  

De graveersteker vlaktes (zijkanten) moeten spiegelglad gepolijst zijn. Dit is zeker belangrijk bij de pavé zetting. Anders is het niet mogelijk een spiegelend oppervlak te steken in het edelmetaal. En een spiegelend zijvlak in het edelmetaal zet de stenen pas mooi "in de verf".  

Het slijpen van de scherpe hoek op een slijpsteen

slijpen van dee voorste scherpe hoek


hierbij ontstaan kleine braampjes van opkrullend metaal, die later verwijdert moeten worden, dit is typisch voor staal. bij carbide heb je dit effect niet.


De hoek zit al goed, maar er staan nog altijd strepen en krassen net zo als of je met grof schuurpapier gewerkt hebt. 
- zie op de V van de stekerNu de medium polijster gebruiken, deze pakt nog een beetje metaal weg, maar veel minder, want deze polijster is van rubber, het is geen sleepsteen.na het bewerken zijn de meeste krassen weg, maar het spiegelt nog niet voldoende

De laatste stap is het afwerken met de gele polijstschijf van gele rubber met diamantstof aan de oppervlakte.

Niet enkel de schuine V wordt blinkend gemaakt, maar ook de zijkanten van de steker.  De opgekrulde randjes verdwijnen nu volledig


nu wordt voorzichtig met de zachte polijstschijf de "hefboom aangebracht.De hoeveelheid weggenomen metaal is zo klein, dat ze het enkel onder de microscoop met zoom kan zien. Op het scherm met de gewone kamera opgenomen, kan je dit niet zien.

Nu pas is de graveersteker klaar.
even testen:


als je goed kijkt kan je zien hoe het metaal opkrult voor de steker. 

Meer weten? http://stekersslijpen.blogspot.be

© info@aurificina.com