... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2016-05-28

Keum Bo - zilver voorbereiden

Workshop met Henk Binnema. Kijk ook eens op zijn website.

Keum-Bo is een techniek om een fijn laagje goud aan te brengen op zilver.
Deze techniek werd in veel oude culturen gebruikt (Romeinen, Grieken, maar ook in het verre oosten en in zuid Amerika). Bij de herontdekking van deze techniek in Korea, werd ze onder de Koreaanse naam bekend. Keum-Bo  betekend eigenlijk gewoon "vastgemaakt goud"
Het komt erop neer, dat het goud zich door hitte en druk met de zilverlaag verbind. Hiervoor moet het koper uit de bovenlaag verwijderd worden, want enkel fijnzilver zal zich met fijngoud permanent verbinden. Om het koper uit de bovenlaag te trekken moet een temperatuur van rond 550°C bereikt worden (later meer hierover)
Het werkt ook met zilver, koper aluminium, palladium of platinium
Het stukje zilver waarop de goudfolie op aangebracht leggen we op een metalen "netje" dan moet het 6x uitgegloeid worden.  Gebruik een propere pincet om te werken, Boraxresten zijn niet gewenst!
Je mag hierbij niet te warm uitgloeien, het zilver mag zeker niet roodgloeiend staan. Een zachte "rozentint" is meer dan voldoende.
Bij de erste keer uitgloeien zie je hoe het koper een grauwige, laag op het zilver vormt. 

maar straks zal dit minder en minder gebeuren


dit is ongeveer de uitgloeitemperatuur. Het stuk is licht roze geworden dan even in water afkoelen.
als het stadswater te veel kalk bevat zal je dat zien bij het uitgloeien. Gebruik dan beter gedestilleerd water (of droog het stukje af als het uit het water komt - vermijd wel contact met de huid)

Na de 2de, 4de en 6de keer uitgloeien komt het stuk na het afkoelen in het zuur.

Het mag absoluut niet rood worden want dan komen er weer koperoxides uit het stuk naar boven en je mag herbeginnen! Wat er ook kan gebeuren is dat je stuk een scheur krijgt. Dus hou de temperatuur juist rond de 550°C.  We stelden ons de vraag of je eventueel met een oventje hetzelfde resultaat kon bereiken maar dit leikt moeilijk, want de temperatuur schommelt te sterk bij het openen van de deur en als de oven dan terug aan trekt kan de temperatuur gewoon "doorschieten".

NB: Zacht soldeer (nr. 3) smelt bij 650°C
Extra hard bij 790°C (dicht bij het smeltpunt van zilver)Bij het uitgloeien vervormd het stuk mogelijkst een beetje. Je kan dit gewoon op een vlaktas met een plastieken hamer terug in vorm kloppen - MAAR zorg ervoor dat het stuk zo zuiver mogelijk blijft. transporteur het met een pincet, want je mag het stuk niet met je vingers aanraken, het huidvet is al te veel verontreinigen voor deze techniek. Je kan hier zien dat ook de vlaktas het stuk iet mag raken, het liegt tussen twee lagen proper papier.© info@aurificina.com