... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2018-02-21

Witgoud


Witgoud is een goudlegering die 1912 / 13 in Pforzheim ontwikkeld werd als goedkoper alternatief voor platina.

De bleke kleur ontstaat door de toevoeging, waarbij verschillende opties mogelijk zijn.
Vroeger werd zowel een palladium-nikkel-zilver toevoeging gebruikt, maar ook de goedkope goud-koper-nikkel-zink legeringen waren gebruikelijk. Vandaag wordt nikkel niet meer gebruikt omwille van de allergische reacties.

Een typisch recept voor 18K standaard witgoud met nikkel
75% fijngoud
10 % koper
8% nikkel
4.5% zink
2.5% zilver.

Een legering met palladium maakt de tint van het witgoud een beetje grijzer is veel waardevoller dan een legering zonder edele metalen (zelfs duurder dan het geelgoud...), maar minder goed te bewerken. Inmiddels bestaan ook cobalt-chrom, mangan-germanium toevoegingen etc. en er worden steeds andere "toevoegings-cocktails" ontwikkelt...

Voorbelden voor een witgoud legering met palladium  (bron www.innovateus.com)
18kt witgoud met palladium
75% fijngoud
25% palladium or platinum

14kt White Gold – Palladium legering
58.33% fijngoud
32.17% zilver
9.50% palladium

Het witgoud wordt optisch verbetert (witter gemaakt en minder gevoelig voor krasjes) door rhodineren.  De rhodium laag slijt er natuurlijk van en dan kijkt het witgoud dat een grijze of beige tint heeft weer door en men moet op nieuw rhodineren.  Pas in de laatste jaren is de verkoop van niet-gerhodineerde witgouden stukken begonnen.

(bron voor de legeringen: www.innovateus.com)