... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2018-02-21

Amber

Voor mij heeft amber een bijzondere fascinatie, omdat het zo een oud organisch materiaal is.
Echt amber is rond 40 -50 miljoen jaar geleden ontstaan.
In de plakkerige harsen van naaldbomen werden insecten, kevers zelfs vlinders en soms zelfs hagedissen gevangen, bij het uitharden van de harsen ontstond amber, de insluitingen maken het nog waardevoller.

Amber bestaat in verschillende kleuren, verschillende tinten geel, rood of bruin, en dan het minder vaak voorkomende groen of blauw.

Het kan doorschijnend zijn of volledig ondoorzichtig.

Met een hete naald kan men amber testen en van plastiek onderscheiden.
In de amber ontstaat wel een kras als men een warme naald erover trekt, dus zomaar voor het plezier moet je dat niet doen. Maar te test is wel eenduidig want bij het contact met de hete naald komt een typische wierook geur vrij, de naald plakt niet in het materiaal. Doe je hetzelfde bij plastiek, is er het typische plastiek geurtje, en de naald plakt.

Echte amber wordt ook soms in composiet materiaal samen gesmolten - dat zijn dan kleine stukken die niet kunnen verder verwerkt worden of zaagrestjes. Soms is de bedoeling om er "fake" insluitingen te creëren, maar meestal gewoon om grote stukken te bekomen die dan kunnen facet geslepen worden. Deze sleepvorm wordt ook Königsberger Facetten genoemd, zoals op deze afbeelding die van ebay komt:


Dit betekend niet dat elke gefacetteerde amber ketting uit composiet amber bestaat. Er worden ook gevonden stukken geslepen.

© info@aurificina.com