... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2017-09-07

Zaag- en vijloefening: Slotje

In het eerste jaar van onze opleiding maakten wij bij Filip een slotje als zaag een vijl oefening dat geinspireerd was op het door Jean Dinh Van bekend geworden "menottes" slotje.

In de Module "Slotjes" met Annelies werd dit slotje nog eens op het programma gezet.
Iedereen kiest zelf de vorm voor het slotje, belangrijk is enkel dat de opening in het midden groot genoeg is om de twee delen gemakkelijk te laten bewegen als het slot gesloten is.
Ik vind het klassieke model wel best leuk en maakte rap een tekening op de PC om uit te printen. Hier is ze:

Hoe maak je het:

 • Neem een plaat van 1,2 mm - 1,5 mm
 • Tekening 2x afdrukken of overtekenen
 • Op de plaat plakken en uitzagen -> maak het jezelf gemakkelijk en zaag eerst het binnenste rondje uit en vijl het mooi rond. Dat kan met een fijne vijl of met schuurpapier over een smeedstaaf (als je er zo een fijntje hebt)
 • Zaag gans de vorm uit


 • Met secondenlijm beide uitgezaagde stukken op elkaar plakken in vorm vijlen
 • Boor een 2mm gaatje voor de o-ring 
 • Om de twee delen van het slotje in elkaar te schuiven zijn er verschillende mogelijkheden: 
 1. Als je een rechte opening maakt moet deze maar een één van de twee slotjes in plaatdikte gezaagd worden.  Dus in dat geval moet je eerst de secondelijm verwijderen en dan een van de twee delen van het slotje doorzagen.
 2. Maak je dezelfde stijl opening als de Dinh Van slotjes, moeten beide op de kleine dwarslijn geopend worden met een driehoeksvijl.  Op de afbeelding zie je dat de driehoeksvijl op de boven- en de onderkant van het slotje 50% door de plaat vijlde.  Normaliter zou je dit kunnen doen door gewoon een lijn op het slotje te teken, maar ik vind het toch gemakkelijker ook hier met mijn fijnste zaagbladje door de twee delen te zagen nog voor ik de secondelijm verwijder.
 • Verwarm de op elkaar plakkende stukken met de brander om papier en secondenlijm te verwijderen
 1. Ga je voor optie een een maak je een rechte opening, dan kan je nu met de zaag of met de vijl de opening tot op plaatdikte verbreden
 2. Ga je voor optie 2 pak je het fijne driehoeksvijl en vijl over de zaagopening tot je ongeveer half door de plaat zit. Draai de plaat om en vijl van de andere kant. Herhaal met het andere gedeelte van het slotje.
 • Haal het het o-ringetje door het boorgaatje en sluit het ringetje door solderen
 • Even in't zuur steken, afwerken (vijlen, polijsten)

© info@aurificina.com