... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2014-10-10

Gaatje in een parel boren


Het bepalen van boordikte en diepte is afhankelijk van het gebruik van de parel;
Dikte: op een ring moet de stift dikker zijn dan op in een hanger. Een dikkere stift zal de parel beter op haar plaats houden.
Diepte: minimum boordiepte is 50% - duurdere parels gaat men zelfs tot een diepte van 75% ongeacht de applicatie .

Meet diameter van de parel en markeer je boordiepte op je boor. (met tape of een alkoholstift).

De buitenste schaal is vrij hard, daarom is het goed om aparte boortjes voor het boren van parels te houden. Deze moeten vrij zijn van vet. Was of olie aan het boortje kan verkleuringen aan de parel veroorzaaken, die niet meer weg gaan. Je kan eventueel een beetje speeksel gebruiken.

Gebruik je bij het eerste boren best een boor dat een beetje fijner is bv. 0.8 mm, later kan je dan de naar 0,9 mm gaan. Het gemakkelijker met een fijn boor door de harde buitenschaal te boren - en het is gemakkelijker om de richting te corrigeren (zo nodig) als je met 2 verschillende diktes boort.



Hou het boortje loodrecht tegen de parel.

Je boort een klein beetje op een laag toerental, trek het boortje uit de parel en veeg het parelstof van het boor. Je ziet de calcium naar boven komen en blaast deze voorzichtig weg tijdens het boren
Dit moet je regelmatig herhalen anders verbrand je boor dor het stof.



Belangrijk is dat je recht zit. Als je met het boren begonnen bent kan je dit visueel checken ….

 

… maar zet ook eens je vinger tussen parel en handstuk en draai de parel.  Draai nu met duim en wijsvinger van de andere hand de parel op het boortje rond. Met de vinger tussen parel en handstuk zal je voelen of het boorgaatje in de parel een recht zit.


Zo nodig kan je de richting nog altijd corrigeren. Voorzichtig boren en trek tussenin het boortje eruit om het parelstof te verwijderen. Dit zal ook voorkomen dat het boortje breekt. Een stuk afgebroken boortje in de parel kan je namelijk niet meer verwijderen.

Het parelstof toont jet trouwens ook heel duidelijk aan hoe diep het boorgat is.



Breekt je boor af aan rand van de parel is het bijna onmogelijk het boor te verwijderen zonder de parel te vernielen. Als het om een dure parel gaat, zal je proberen een opening te boren naast de afgebroken boor.

Lees ook de post over het boren en lijmen van parels




© info@aurificina.com