... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2014-10-26

Ciseleren (4) Tekeningcontour met de pons in de zilverplaat zetten


Wat heb je nodig

  • de pekbal
  • een vuurtang
  • een hotgun (dat rond 300°C bereikt)
  • een spatel (of lepel) om te roeren
  • 2 ponsen
  • een ciseleerhamer



Voor het echte ciselereerwerk begint moeten straks de ingekraste lijnen met een pons nog dieper in de plaat gezet worden.

Begin met het omplooien van 2 tegenoverliggende hoeken. Dit zal de plaat vasthouden in de pekbol dat ze niet verschuift.

Bij het verwarmen van de pekbal let erop dat hij recht in de leren ring staat (dat geen pek kan uitlopen).

Om de konturen over te brengen gebruiken we redelijk scherpe ponskes. 
En beetje zoals een bolpons, maar met een scherp lijntje.
Men kan ze in set kopen (bij de meeste leveranciers van materiaal) of gewoon zelf maken







Elke peksoort gedraagt zich anders. Verwarm de oppervlakte met de hotgun op stand 300°C  tot ongeveer 5 à 6 mm bovenlaat zacht is. Prik af en toe in de oppervlakte met de spatel (om te checken en het proces te versnellen)











Als de bovenlaag laag is zacht geworden bzet de zilverplaat op de pekbal.
Begin aan een hoek en druk hem zachtjes vast door de lucht onder de plaat weg te duwen. Niet te diep duwen. Dan een 5tal minuutjes wachten.
Het pek mag nog warm zijn, maar het “induw”-effect moet een beetje minderen.






Het plaatje zit nu volledig vast in de pekbol.  
Op deze foto zie je hoe de twee omgeplooide hoeken de plaat in het pek vastzetten.  Klik ook om de foto te vergroten en kijk naar de vorm van de ponsen.

Hou het ponste vast met duim, wijs- en middenvinger. De ringvinger en de kleine vinger houden het contact met de bol. Met kleine slagen laat je het ponsje de tekening volgen. Het moet langs de tekening geleiden, keer terug als de lijn niet duidelijk in de plaat staat. In de korte bochten pak je de kleinere pons (platte kant van binnen). 











Als de tekening in de plaat staat verwarm je de bovenste laag van de pekbol met de hotgun zodat je het plaatje met de vuurtang kan afnemen.










wordt vervolgd….


© info@aurificina.com