... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2015-10-04

Zilver patineren (versneld oxideren voor een "oud" uiterlijk)


Blitz Beits


Kathy gebruikte Blitz Beits voor haar ring met klauwzetting.
Prijs rond 10 Euro (zonder BTW) voor een flesje van 300 ml bij Bijou Moderne of het flesje van 100 ml 7 Euro (incl.) bij De Zilverwinkel

Blits beits is zwavellever (calciumsulfaat).
Je kan calciumsulfaat ook in brokjes of korrels kopen. (Altijd in een gesloten donkere container luchtdicht opbergen. Het materiaal kan niet tegen licht en lucht In opgeloste vorm is beschikbaar)

De waterige oplossing van natriumsulfide en een alkalische seleniumverbinding kan je kopen onder de naam “Blitz-beits” (of "Schwarzbeize Rapid" van Schering), - de pH is hoger dan 13!

Hoe gebruiken:
Zilver lichtjes opwarmen (handwarmte is voldoende)
Blits beits met penseel aanbrengen
Zilver verwarmen met een lucifer of aansteker - het mag zeker niet gloeiend heet worden.

De zwarting moet best nog gefixeerd worden. bv. met een verdunde oplossing van zwavelzuur (1 deel zwavelzuur 9 delen water) maar omdat dit nogal een gevaarlijk goedje is, en veel voorzicht vraagt bij het aanmaken, opbrengen en afwassen vind ik Kathy's methode met boenwas en terpentijn beter.

Om de oxidatie te fixeren en egaliseren zet Kathy dus een laagje boenwas op het juweel (witte boenwas aangelegd met terpentijn).

Bleekwater


Tine gebruik voor stukken zonder stenen bleekwater. Het stuk moet je volledig onderdompelen

Hardgekookt ei

Dit is een tip die ik van een kennis hoorde, maar ik ken niemand die het tot nu toe uitprobeerde: Insmeren met een (gepeld) hardgekookt ei. © info@aurificina.com