... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2020-07-04

Verloren Was: Gietboommoule in de oven uitstoken - StookcurvesCylinder met Gietboommoule met opening (waar het metaal moet ingegoten worden) naar beneden in de voorverwarmde oven plaatsen (eerst rubber voet en ducttape verwijderen!)
Van Michiel leerde ik dat de oven gerust een aantal uren op op voorhand mag aangezet worden maar nog niet tot de maximum temperatuur!

Voor een beter resultaat kan je het was erst uitstomen voor je de cylinder in de oven plaatst. Bv. met een eenvoudig Wek-toestel (of een kookpot met een rooster!!)
Ook hierover later nog een aparte post.

Het is erg belangrijk dat het was tijd heeft om uit de cylinder te stomen, en om dat te bereiken hou je je best aan een stookcurve. 

Dit is een eenvoudige stookcurve, er zijn ook ingewikkeldere curves met meer stappen. 

Stookcurve*
--> in 2 uur naar 180 °C
-- 2 uur temperatuur houden op 180 °C ---
--> in 4 uur naar 710 °C
-- 3 uur blijven op 710 °C --

Afhankelijk van het metaal dat je in de mould wil gieten, moet je de temperatuur laten zakken tot:
Zilver : 450 °C
Goud  : 550 °C
Brons : 300 °C
Aluminium : 300 °C

Waarom is de juiste temperatuur zo belangrijk: elk metaal heeft zijn eigen smeltpunt, daarom moet de gips in de cylinder van de gietboommoule afkoelen naar de temperatuur die voor het metaal dat je gaat gieten aangewezen is - anders zou het metaal te rap stollen en je gietwerkje niet lukken. En bij een te lage temperatuur zou bovendien de gips kraken.

Als de gipsmoule de juiste temperatuur heeft mag ze uit de oven en wordt bereid gezet voor het gieten. Flink doorwerken zodat het gesmolten metaal er onmiddellijk kan ingegoten worden!

*Als je oven geen automatische sturing heeft kan je er ovenregelapparaat toevoegen, bevoorbeeld van Bentrup. Als je nog een Bentrup TC60 kan vinden ben je gesteld voor onder 200 €,  het is niet het recentste model maar het doet alles wat het moet...
Ik heb ook ergens een gedetailleerdere stookcurve staan, (waar nog een extra stap is voorzien om te gaantot 710°C - die moet ik nog posten.© info@aurificina.com